You are here
Home > Raskeuze

Een puppy opvoeden begint bij de juiste raskeuze.

 

Het is altijd belangrijk dat je als toekomstige puppy-koper voldoende stilstaat bij de keuze van het ras. Een puppy dat je koopt is geen ‘ongeschreven blad’ dat je kan  invullen naar je wensen. Veel gedrag dat jouw hond later zal laten zien is “genetisch voorbestemd”. Bij dit aspect wordt te weinig stilgestaan.

Heeft raskeuze een invloed op gedrag?

Er zijn verschillende soorten gedrag die we kunnen indelen naar gelang hun ontstaan. Gedrag kan voortkomen uit:
– Natuurlijke processen: voorbeelden zijn eten, drinken, zich ontlasten,…;
– leerprocessen: voorbeelden zijn een hond leren zitten of liggen;
– Processen die voortvloeien uit motivatie.

Motivatie

Honden zullen een bepaald gedrag vertonen als ze “genetisch voorbestemd zijn “ om dit gedrag te vertonen. Zo zal een labrador een drang voelen om met voorwerpen in zijn muil rond te lopen zonder dat hij precies weet waarom. Zo zal een Beagle van nature een wildspoor uitwerken alsof hij nooit anders heeft gekend.  Net daarom is het zo belangrijk dat je met hondenbezitters praat over het typische gedrag van hun ras en dan  nadenkt of dit past bij jouw situatie.

Indien je graag samenwerkt met een hond en verlangt dat er veel communicatie is tussen jullie beiden kies dan beter voor een herdershond of een retriever en niet voor een lopende hond of drijvende hond. Te veel zie ik hondenbaasjes die gefrustreerd zijn omdat hun verwachtingen niet worden ingelost, net omdat ze de foute raskeuze hebben gemaakt.

Formaat en looks zijn zelden goede leidraad.

Middelgrote en kleine honden worden vaak gekozen omwille van hun handig formaat. Toch zal een kleine jack Russel u mogelijks meer kopzorgen bezorgen dan een iets grotere labrador. Een Beagle heeft een prachtig uiterlijk maar besef dat onder al deze schattigheid een drijvende jachthond verscholen zit, die gemaakt is om een wildspoor urenlang te volgen  zonder ook maar één moment aan thuis te denken. Natuurlijk mag je een hond mooi vinden maar laat dit nooit het enige criterium zijn.

Typische flatcoated retriever.

Als ik met andere eigenaars van flats praat,  sta ik steeds versteld hoeveel gedrag er terugkomt. (onrustig zijn, veel lekken, heel aanwezig, lief, goede neus, fantastische retriever, laat volwassen…)

Er bestaat ‘iets’ als een typische flatcoat. Net zoals er een typische Mechelaar of een typische windhond bestaat. Besef dat de kans dat jij een ‘typische’ hond zal hebben veel groter is dan dat je een ‘atypische’ hond zal hebben.

Als tip kan ik jullie aanbevelen te zoeken op facebook naar groepen van mensen die zich verenigenrond één bepaald hondenras. Lees hun verhalen en je zal veel leren over jullie toekomstige hond.

 

 

Lezing kopen

Top