You are here
Home > Stijn vandersteen

Honden opvoeden met de hulp van Stijn Vandersteen

Honden vormen al sinds mijn geboorte een rode draad in mijn leven. Ik heb nooit echt lang zonder hond geleefd. Zelfs toon ik studeerde, kwam mijn hond regelmatig op visite op mijn kot om mij te steunen tijdens mijn blok.

Ik ging met al mijn vorige honden naar klassieke hondenscholen, maar van een succes was nooit  echt sprake. In de setting van de hondenschool had ik meestal nog wel wat controle, maar tijdens een vrije wandeling was de connectie toch echt wel zoek.

Het was pas vele jaren later dat ik besliste mij te gaan verdiepen in het concept van “honden opvoeden ”. Ik  had al snel begrepen dat het louter trainen van honden niet voldoende was. Om een echte connectie te krijgen, moesten we ‘trainen’ vervangen door ‘opvoeden’. Ik voelde toen al dat er iets  miste.

 

Honden opvoeden kan je leren.

 

Nadat ik begonnen was met lezen van heel veel boeken, kwam ik in contact met Geert De Bolster. Ik besloot zijn opleidingen tot ‘hondengedragstrainer’ en ‘specialist  probleemgedrag’ te gaan volgen. Wij hebben zeker niet over alles dezelfde mening en dat hoeft ook niet, maar hij heeft er wel voor gezorgd dat mijn kennis over honden exponentieel is toegenomen. Ik zie hem nog steeds als een pionier indien het gaat over modern hondenwelzijn. Nadien heb ik nog tal van lezingen en workshops gevolgd om mij verder te verdiepen in alle aspecten van het honden opvoeden.

Mijn eigen weg.

Toen ik professioneel startte als hondencoach deed ik zowel puppy- training,  hondentraining als alle mogelijk vormen van  probleemgedrag. Al snel besloot ik mij te specialiseren in de opvoeding van puppy’s. Ik voelde dat er echt nood was aan een specifieke  puppy-coaching omwille van verschillende redenen:

 

Baasjes staan er alleen voor.

Meestal krijgt men pas toegang tot de hondenschool op 12 weken nadat alle vaccinaties in orde zijn. De puppy’s worden echter meestal afgehaald na 8 weken.

Deze eerste weken zijn essentieel in de opvoeding van een hond en net daar worden mensen aan hun lot overgelaten. Er dient met zoveel rekening te worden gehouden dat professionele hulp een enorme meerwaarde kan betekenen.

 

Klassieke hondenscholen

Hondenscholen focussen zich vooral op het trainen van honden en minder op het opvoeden van honden.  Vele hondenscholen werken in een klassiek model, waarbij één lesgever zich ontfermt over een tiental honden.

Het is in zo een context heel moeilijk voldoende te informeren over zaken als verplichte rust, zindelijkheid, benchtraining, honden leren alleen zijn… Besef dat het perfect mogelijk is om met een hond samen te leven zonder hem te trainen, maar dat het omgekeerd heel moeilijk is.

 Beperkte lectuur

Er zijn veel boeken geschreven over het trainen van honden, maar over de opvoeding van puppy’s bijna geen. Meestal wijdt men één hoofdstuk aan die puppy-fase en stopt het bij het geven van enkele algemene tips over socialisatie en zindelijkheid.

Dit is veel te beperkt en bijkomend zijn er tal van thema’s die niet aan bod komen zoals het leren alleen zijn van honden, verplichte rust, relatie mens-hond,…

 

Uitdiepen kennis over honden opvoeden.

Na de beslissing mij te verdiepen in de opvoeding van pups, bezocht ik tientallen gezinnen en coachte hen. Ik zag heel vaak terugkerende problemen. Problemen waar hondenboeken niet bij stilstaan maar die vaak voorkomen. Stelselmatig  ontstond een eigen visie en een eigen benadering hoe men een hond opvoedt. Ik voelde dat mijn tips en ondersteuning echt het verschil maakten. Het gezegde ‘goed begonnen is half gewonnen’ is echt van toepassing in het opvoeden van honden. Ik stelde meer en meer vast dat hondenbaasjes nood hadden aan informatie en sturing en dat liefst in hun eigen vertrouwde omgeving. Het was de start van puppyopvoeden.be

www.puppyopvoeden.be

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Toen ik besloot een tweede hond in huis te halen, ontstond het idee om een videoreeks te maken over “honden opvoeden”. Deze reeks zou mijn klanten een uitgebreide leidraad geven in het opvoeden van hun hond. Het zou een  reeks worden met zowel een theoretische omkadering als een praktische leidraad. Voor het theoretische luik besloot ik een tiental lezingen te filmen (zie thema’s) . Voor het praktische gedeelte maakte ik een videodagboek (zie videodagboek). Het was een titanenwerk, maar ik ben echt fier dat ik doorgezet heb. Het is unieke videoreeks geworden, die al honderden mensen heeft geholpen de opvoeding van hun hond in de goede banen te leiden.

Veel succes,

Stijn

 


Lezingen & workshops

Top