You are here
Home > zindelijkheid

Een puppy zindelijk maken stap voor stap.

“Hoe mijn puppy zindelijk maken”: Deze vraag wordt mij wekelijks meermaals gesteld. De meeste honden leven binnenshuis, zodat het zindelijk maken van een puppy bij vele mensen van essentieel belang is. Zindelijkheidstraining voor honden is echt niet zo moeilijk. Ik help jullie graag op weg.  In mijn betalende video gaat ik uitgebreid in op dit thema maar ik geef alvast enkele tips. Deze tips kunnen ook nuttig zijn als je een asielhond in huis neemt.

 

Wat is zindelijkheid bij honden? Een woord met meerdere betekenissen.

Als je jouw puppy meeneemt van bij de kweker, is die al zindelijk (yes!)!  De moederhond eet de eerste drie weken de uitwerpselen van de pups op. Nadien duwt ze de pups buiten de werpbak, zodat ze getraind worden hun eigen ‘slaapkamer’ niet te bevuilen.

Echter wat wij vragen gaat een stapje verder. We vragen onze puppy zich te ontlasten op een welbepaalde, door ons gekozen plaats (bijvoorbeeld de tuin)  en als extra moeilijkheidsgraad is deze plaats niet altijd beschikbaar.

Dit zijn twee dimensies die wij toevoegen aan het zindelijk maken van zijn puppy, die extra tijd en een gestructureerde aanpak vragen.

 Het zindelijk maken van jouw puppy kan je niet forceren!

Net zoals bij kinderen is zindelijkheid bij pups een mechanisch iets, dat zich langzaam ontwikkelt. Het lichaam moet er klaar voor zijn. Een puppy van zeven weken kan zich geen ganse nacht ophouden of we dit nu zouden willen of niet. Dit is de reden dat straffen niet werkt bij het zindelijk maken van jouw puppy.

Dit betekent niet dat we op onze lauweren moeten rusten. De kunst bestaat erin om op het juiste moment op de plaats te staan waar de puppy zich moet ontlasten.

Een bench helpt je bij het zindelijkheidstraining

Omdat jouw viervoeter  zich niet wil ontlasten waar hij slaapt, is een bench een enorme troef tijdens de zindelijkheidstraining van jouw puppy. Uw pup gaat zich kost wat kost willen inhouden als hij wakker wordt, omdat hij absoluut wil vermijden te plassen in zijn slaapkamer. Stel dat jouw puppy de hele woonkamer voor zich heeft, is de kans groot dat hij gewoon ergens gaat plassen in de woonkamer en daarna gezellig verder slaapt.  Het is natuurlijk aan jou om te weten wanneer jouw pup wakker wordt. Hij zal zich even kunnen ophouden, maar dan is het aan jou om hem zo snel mogelijk buiten te laten.

Uw Puppy zindelijk maken: het creëren van een vast dagritme is een must.

Als je jouw puppy wil zindelijk maken, maak het je dan makkelijk en zorg voor een vast dagritme:

  • Opstaan op hetzelfde uur
  • Slapengaan op hetzelfde uur
  • Vaste verplichte dutjes op hetzelfde uur
  • Drie maal per dag eten op hetzelfde uur.

Als je structuur brengt in bovenstaande zaken dan zal je automatisch ook structuur brengen in uw puppy zijn ontlastingen.

Meten is weten.

Wanneer zal een puppy zich willen ontlasten? Bij bijna alle pups gebeurt dit op dezelfde tijdstippen. Deze momenten moet je kennen als je jouw puppy wil zindelijk maken:

  • Onmiddellijk na het slapen

Besef dat de meeste pups van  8 weken zich een 4 tal uur kunnen ophouden. U doet er dus goed aan om éénmaal per nacht op te staan.

  • Onmiddellijk na intensief spel

Je zal vaststellen dat wanneer je 10 minuten zottekes doet met jouw puppy, hij zal moeten plassen. Ook al ben je net buiten geweest. Dit moment wordt heel vaak in de zindelijkheidstraining van een puppy vergeten.

  • 15 minuten na het eten

Veel mensen beseffen dat een puppy zich na het eten dient te ontlasten. Echter gaan veel mensen onmiddellijk na het geven van zijn voeding naar buiten en staan ze daar letterlijk 15 minuten toertjes te draaien. Best  even wachten dus!

  • 60 minuten als uw hond rustig is.

Is jouw puppy zich in stilte aan het bezighouden, dan doe je  er goed aan om elk uur eventjes naar buiten te gaan.

 

Naarmate uw puppy ouder wordt, zal hij zich steeds langer kunnen ophouden.

 

Lezing kopen


Top