You are here
Home > gezondheid > Lopen met de hond

Lopen met de hond

Onder het motto : “sporten is gezond” ben ik sinds kort weer aan het lopen geslagen. Het feit dat mijn zoon sinds kort in een atletiekclub zit , heeft er zeker ook mee te maken. Lopen vind ik best wel ontspannend maar vroeger vond ik het soms nogal saai en eenzaam, zeker de lange afstanden. Dat moesten we toch even fixen.
Ik besloot om Olly en Juna mee te nemen. Ik had al veel gehoord van de ‘runners-high’ maar had het nooit zelf ervaren, maar sinds ik met de honden loop kan ik mij echt loskoppelen van de wereld. Als ik hen voor mij zie uitlopen en met een leuk muziekje in mijn oortje , ben ik helemaal weg.
Wat begon als een kort tochtje van 20 minuten is ondertussen uitgegroeid tot een heuse looptocht van meer dan anderhalf uur per week. Juna , de labrador is al een stuk ouder en ik heb mijn tocht zo gekozen dat we na 5 km terug aan mijn huis langskomen zodat zij dan kan rusten. Olly, die ondertussen de drie is gepasseerd, vergezelt me de hele tocht van bijna 15 km.
Ik loop een gezapig tempo zodat de honden steeds in lichte draf blijven. Ik vertraag mijn tempo zelfs de eerste km’s zodat Juna, die een stuk kleiner is, nooit in galop gaat. De honden waren natuurlijk reeds conditioneel top na een volledig jachtseizoen, maar toch heb ik de afstand stapsgewijs opgebouwd. (ook voor mij natuurlijk ). Ik heb nooit het gevoel dat de honden in overdrive moeten gaan.

Ik verwijs ook graag naar mijn blog over conditie – training voor honden

Let zeker op de volgende zaken:

1. Geef hem geen eten gedurende drie uur vóór en één uur na de training.
2. Controleer de voetzolen op scheurtjes, glassplinters of doornen, vóór en na de training. Zit er een scheurtje in de voetzool of mankt de hond om een andere reden: stoppen!
3. Kies een rustige trainingsroute, zodat hond en baas zo ontspannen mogelijk kunnen fietsen / lopen /steppen.
4. Kies een zachte ondergrond als dit mogelijk is (bosgrond, gras). Vooral bij jonge honden is voorzichtigheid geboden bij het lopen op asfalt.
5. Train niet bij temperaturen boven de 20 graden of bij hoge luchtvochtigheid, dus voorzichtig in de zomer. Bij lagere temperaturen kun je prima aan de slag, ook al regent het.
6. Laat de hond na de training in de kennel, bench of mand lekker uitrusten.
7. Op rustdagen is het goed om de hond te laten zwemmen. Het ontspant de spieren en zorgt voor een sneller herstel van de laatste training. Dit geldt natuurlijk niet in de winter. De temperatuur van het water moet wel aangenaam zijn (mei tot november).
8. laat de hond tien minuten na de training proper water drinken

Categorieën

Meer artikels

Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Top