You are here
Home > Opvoeding > Is een buitenkennel hond(on)vriendelijk?

Is een buitenkennel hond(on)vriendelijk?

Vroeger zaten honden in een buitenkennel. Vandaag leven bijna alle honden binnen in onze woonkamer. We hebben de neiging om die buitenkennels te zien als iets ‘slechts’. We voelen ons niet goed als we een beestje opsluiten. Maar bewijzen we onze trouwe viervoeters echt een dienst door ze binnenshuis te laten leven. Persoonlijk denk ik dat het beeld toch wat genuanceerder is. Het is toch niet zo zwart-wit als velen menen te denken.

De cruciale vraag is wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn. Dit is een heel complexe en moeilijke vraag omdat behoudens Samson, honden niet kunnen praten en ze het ons bijgevolg niet kunnen vertellen.  We kunnen enkel wat assumpties maken en dat doe ik ook. Daarom dat mijn mening ook maar een mening is en zolang honden niet kunnen praten is het ook niet meer dan dat.

Volgens mij heeft een hond enkele zaken nodig om hem ‘gelukkig’ te maken.  Eerst en vooral moet aan de basisbehoeften van de hond voldaan zijn. Dit betekent dat de hond toegang moet hebben tot voeding en water. Daarnaast moet een hond zich veilig voelen. Het mooiste gouden mandje zal smelten als sneeuw voor de zon als je hond zich angstig voelt in dat mandje. Stel dat een hond zich veiliger voelt in zijn buiten-ren dan in een drukke woonkamer, is een buitenren dan geen betere optie?

Samen met veiligheid komt ook rust. Een hond heeft nood aan rust, veel rust.  Veel meer  dan wij mensen zouden vermoeden. Een pup slaapt gemiddeld  18 uur per dag en ook een volwassen hond slaapt vaak nog meer dan 15 uur. Stel dat een hond in een drukke woonkamer chronisch te weinig slaapt, is een buiten-ren dan geen betere optie?

Net zoals mensen hebben honden nood aan mentale stimuli en quality-time. Of honden nu in een buitenkennel verblijven of in de woonkamer, het gaat erom dat ze enkele uren per dag mentaal kunnen geprikkeld worden. Of ze daarna de rust binnenshuis vinden of buitenshuis maakt weinig uit.

Alle honden gedijen goed met een gezonde dosis regelmaat en structuur. Soms heb ik het gevoel dat ons leven binnenshuis voor sommige honden net iets te chaotisch is.  Zouden deze honden niet gelukkiger kunnen zijn in een buitenkennel zolang ze maar genoeg quality-time met ons hebben?

Het leven is vaak niet zwart-wit en ook de opvoeding van honden is voor interpretatie vatbaar. Niet elke hond gedijt goed in elke omgeving. Een buitenkennel gebruiken staat dus zeker niet gelijk aan uw hond ‘minder graag zien’.

 

Categorieën

Meer artikels

Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Top