You are here
Home > Voeding > Vers vlees voor honden… goed idee of toch maar niet?

Vers vlees voor honden… goed idee of toch maar niet?

Binnenkort ga ik naar een tweedaags seminarie over hondenvoeding. Het is een domein waar ik veel interesse voor heb maar met een beperkte kennis. Ik weet dat hondenvoer big business is en ik besef dat niet alle fabrikanten het goed met ons en onze honden voorhebben. Ik besef ondertussen ook dat het niet is omdat een fabrikant alle Europese  regels volgt dat zijn hondenvoer daarom gezond is. Ik heb in mijn leven redelijk wat merken getest en heb het impact op de vacht, het gedrag en de gezondheid van mijn honden kunnen vaststellen. Door het gebrek aan vertrouwen in de traditionele fabrikanten laten veel mensen zich verleiden tot het voeren van vers vlees . Het past in de huidige maatschappelijke trend naar meer biologisch en gezond voedsel. Onderstaand artikel maakt een kanttekening bij deze trend bij honden.

 

bron: https://www.wakkerdier.nl/

Wakker Dier waarschuwt voor de trend om honden te voeren als een wolf, omdat dit funest is voor de dieren in de vee-industrie. Want als alle 1,5 miljoen honden in Nederland grote hoeveelheden vers en rauw vlees gaan eten, moeten er daarvoor speciaal meer landbouwhuisdieren naar de slacht. Bovendien stellen diervoedingsexperts dat het niet alleen onnodig, maar vaak zelfs ongezond is voor de hond. Wakker Dier: “Het is onverteerbaar dat we speciaal kippen gaan houden en slachten, omdat ‘carnivore’ teckels opeens gevoerd worden als een wolf.” aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier, “Een teckel is geen wolf.” 

 ‘Vlees, vlees en nog meer vlees’ dat is de samenvatting van de laatste internationale huisdiervoerbeurs, Interzoo 2016. De trends BARF (bones and raw flesh) en KVV (Kant en klaar vers vlees) die al langer spelen in Australië en Amerika, hebben inmiddels ook Nederland bereikt. Volgens het RIVM (sept 2016) eet één op de drie Nederlandse honden al af en toe rauw vlees. Lotte Botter heeft een eigen praktijk voor voedingsadvies voor honden en schat dat de afgelopen jaren het aantal honden dat leeft op een dieet van voornamelijk vers vlees, is gestegen van zo’n 2 tot zo’n 5-10 procent.

 Wereldwijd neemt de concurrentie tussen mens en haar huisdier om dierlijke eiwitten toe door de toename van het aantal huisdieren. Gevolg: in toenemende mate worden er dieren speciaal voor huisdieren geslacht (WUR, 2009). De trend voor meer vlees in het hondenvoer versterkt dit. Bovendien worden hondenbaasjes steeds vaker verleid om hun hond kipfilet of ander spiervlees te geven, in plaats van hen de ‘restproducten’ te geven die mensen zelf niet (willen) eten. Hiervoor moeten er dus extra dieren naar de slacht. En in de regel gaat niet om biologisch gehouden dieren, maar om plofkippen en kooikonijnen. Een dubbele toename in dierenleed dus.

En dat terwijl meer vlees niet persé gezonder is voor honden. Honden zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. Toch duiken vooral in (online) dierenspeciaalzaken steeds meer merken op die adverteren met vers vlees, rauw vlees en met brokken en blikvoer met meer dan twee keer meer dierlijk eiwit dan aanbevolen. Diervoedingsdeskundigen Plantinga, Corbee, Overgaauw en Botter zijn dan ook geen voorstander van de trend. Want een te hoog percentage dierlijk eiwit kan volgens hen leiden tot diverse kwalen zoals ouderdomsproblemen en groeiachterstanden (Diergeneeskunde 2015).

Paul Overgaauw, specialist veterinaire microbiologie, Universiteit Utrecht: “Het is bijna onmogelijk om je hond een compleet dieet te geven op ‘BARF’. Door deze trend zal je zien dat we jaren terug gaan in de gezondheid van honden: meer puppy’s met kromme poten, meer groeiachterstanden en meer ouderdomskwalen. En dan hebben we het nog niet eens over de gevaren voor mens en dier van bacteriën als salmonella en ESBL op rauw vlees.”

Ronald Corbee, specialist veterinaire diervoeding, Universiteit Utrecht: “Er is veel verschil in kwaliteit tussen hondenvoermerken. Maar voermerken met hoge vleespercentages zijn niet perse beter, al willen ze je dat wel doen geloven. Ze zijn wel minder duurzaam vanwege de impact van vlees op het milieu en klimaat.”

Esther Plantinga, specialist veterinaire diervoeding (Universiteit Utrecht): “Net als ieder mens, is iedere hond natuurlijk anders. Maar honden kunnen vanaf een bepaalde leeftijd ook vegetarisch of zelfs helemaal veganistisch leven mits ze het juiste voer krijgen.”

Lotte Botter, hondenvoedingsdeskundige: “Er zijn goede internationale richtlijnen voor de hoeveel eiwit die een hond nodig heeft. Er duiken nu online en in speciaalzaken overal merken op die het dubbele aan dierlijk eiwit bevatten”.

 

 

 

Categorieën

Meer artikels

Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Top