You are here
Home > Opvoeding > Over welke eigenschappen moet je als hondentrainer beschikken ?

Over welke eigenschappen moet je als hondentrainer beschikken ?

Verleden week was ik aan het wandelen in het Hallerbos met mijn honden en voelde me best wel trots. Juna was al langer een leuke, stabiele hond  en de laatste maanden is Olly zich aan het ontpoppen tot een stabiele viervoeter. De weg dat ik samen met Olly heb afgelegd, was stukken moeilijker dan met Juna. Met deze laatste ging alles vanzelf maar met Olly heb ik echt alles uit de kast moeten halen.

Olly is een hond  uit een pure werklijn en dat heb ik onderschat. Terwijl bij Juna zelfcontrole en rust in het pakket zaten was dit bij Olly een optie die er niet standaard in zat J Olly heeft me als hondencoach weer met mijn voeten op de grond gezet. Vroeger zou ik gedacht hebben dat elke jonge hond, waar de geleider mindere controle over heeft, het gevolg is van een ‘slecht’ management van de eigenaar. Nu weet ik wel beter.
Enkel dagen geleden was ik met Olly bij een professionele jachthondentrainer en die bevestigde me wat ik al lang dacht. Olly is echt een geboren jachthond die zeer intens plezier haalt uit alles wat jachtgerelateerd is. Hij bezit een enorm grote dosis moed en drift. Het zijn net die twee laatste eigenschappen  die hem als salonhond net iets minder geschikt maken. Maar ja, moeilijk gaat ook.

Wat heeft er nu voor gezorgd dat het trainingsproces goed is verlopen en hoe zorg ik ervoor dat we “on-track” blijven m.a.w wat zijn de succesfactoren voor een goede hondentraining en wat zijn de valkuilen.

 

  1. First things first

Vooraleer je maar kan denken aan trainen moet je je eerst de vraag stellen of je hond zich mentaal en fysiek ok voelt. Er is een moment geweest dat ik merkte dat Olly zich niet goed voelde door het feit dat ik er niet was. Toen ik ’s avond thuis kwam, was Olly bekaf want hij had veel te weinig geslapen. Hij had de hele dag zitten stressen door mijn afwezigheid. Op dat moment trainen zou gegarandeerd hebben geleid tot mislukking en frustratie.

 

  1. Tools

Je hebt het juiste gerief nodig en dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Als je jachttraining doet heb je een lange lijn, balletjes, dummies,… nodig.  Wat je steeds nodig hebt zijn topbeloningen in de vorm van spel en voeding. Met voeding bedoel ik lekkere stukjes worst en geen droog, hard spul. Anderzijds heb je de figuurlijke tools nodig, nl de know-how om een training succesvol te maken. Voor dat laatste heb je ervaring nodig of een coach die die ervaring heeft. Ikzelf train veel alleen maar spreek regelmatig af met andere trainers die me dan tips en tricks geven.

  1. Hou het kort

Maandenlang ben ik niet in staat geweest om een training te doen die langer dan 5 minuten duurde. Ik zag dat Olly een enorme drive had om te werken, maar na 5 minuten was de minste geur voldoende om hem compleet uit zijn concentratie te halen.  Tijd lost veel op en tijd zorgt ervoor dat je hond zich steeds langer kan concentreren. Geef je hond die tijd. Op dit punt ben ik vaak in de fout gegaan. Snel nog even een oefening proberen terwijl ik eigenlijk al wist dat de hond al lang niet meer geconcentreerd was. Gevolg een gefrustreerd en bij wijlen soms boos baasje.

 

  1. Vind de juiste balans tussen de rust, training en ontspanning.

Een hond heeft rust nodig, veel rust. Een jonge hond heeft zeker 15  u slaap per dag nodig. Die rust is nodig voor het herstel van het lichaam maar ook voor de verwerking van prikkels zoals trainingen. Indien je hond  de prikkels niet kan verwerken zal uw hond zijn emmertje te snel overlopen.

Daarnaast moet de riem er soms ook af. Ik las in een interview met één van de beste jachthondentrainers ter wereld, dat hij tijdens het jachtseizoen zijn honden “atleten” noemde, maar dat ze na het jachtseizoen weer “gewoon” hond werden. Een periode waarin van de honden niets verwacht werd.

 

  1. Uw hond geeft het tempo aan.

Hondentraining is een marathon geen sprint. Olly staat wat gehoorzaamheid betreft op anderhalf jaar waar Juna stond op 8 maanden. Maar wat maakt het uit. Elke hond zijn leercurve is anders. Soms zijn de meest gedreven honden de moeilijkst trainbare honden waar je veel geduld moet voor opbrengen. Aanvaard dat je hond tijd nodig heeft, soms heeeeeel veel tijd.:-)

  1. Bouw een training op.

Stel dat je je hond wilt leren “los” volgen, dan leer je dat eerst binnenshuis aan, daarna oefen je dat op het terras, vervolgens op het gras en daarna op een rustige plaats tijdens een wandeling. Uiteindelijk zal je je hond leren volgen tijdens een wandeling met andere honden. Veel mensen gaan hier in de fout. Ze gaan er ten onrechte van uit dat wanneer hun hond thuis iets kan, dat hij of zij dat ook zal kunnen op een andere plaats.

  1. Herhaling, herhaling, herhaling…

Steeds dezelfde oefeningen doen zal leiden tot automatismen.  Dit is een proces van jaren. Vaak hebben mensen de verkeerde indruk dat een hond trainen een aantal maanden duurt en daarna stopt. Integendeel, het is een jarenlang proces waarin automatismen worden gecreëerd.

 

  1. Focus op de goede zaken !

Focus op de goede zaken en niet altijd op de zaken die minder gaan. Elke mens heeft zijn talenten en zijn tekortkomingen. Wel bij honden is dit net hetzelfde. Naar mijn persoonlijke mening is het veel boeiender je hond te leren beter, sneller,… worden in de dingen waarin hij goed is, eerder dan continu te proberen zijn mindere kanten te verbeteren.

Lopen met de hond
Onder het motto : “sporten is gezond” ben ik sinds kort weer aan het lopen geslagen. Het feit dat mijn
Read more.
Leuke videoreeks over sledehonden!
Youtube bevat veel leuke video’s over honden. Ik ben steeds op zoek naar leuke video’s over sledehonden. Er is een
Read more.
Puppy-TV
PuppyTV in samenwerking met DUCK Natuurvoeding
PuppyTV in samenwerking met DUCK Natuurvoeding Al langer kriebelde het om nieuwe video’s te maken. In PuppyTV ga ik maandelijks
Read more.
Moet het kopen van een puppy niet moeilijker worden?
Verleden week zag ik in de krant een artikel staan van de eerste asielpup in Engeland van 2018. Het was
Read more.
Mijn beste wensen!
2017 was voor puppyopvoeden.be een heel succesvol jaar.  We konden meer dan 19.700 mensen verwelkomen op onze site. Toen ik
Read more.
Is een buitenkennel hond(on)vriendelijk?
Vroeger zaten honden in een buitenkennel. Vandaag leven bijna alle honden binnen in onze woonkamer. We hebben de neiging om
Read more.
Nieuw Video’s staan online!
Met enige trots kan ik melden dat er sinds vandaag nieuwe video’s online staan. In het nieuwe thema “Jonge hond”
Read more.
Olly is twee jaar! Hip Hip Hoera!
Olly is recent twee jaar geworden en veel volgers van www.puppyopvoeden.be vroegen me om nog eens een video te maken
Read more.
Castratie als oplossing voor een ‘hevige’ pup?
Een tijdje geleden belde een puppyeigenaar mij om te vragen of castratie van zijn jonge reu een oplossing zou zijn
Read more.
Wanneer een drone piloot en een hondentrainer mekaar ontmoeten…
Wanneer een drone piloot en een hondentrainer mekaar ontmoeten…. Een tijdje geleden zag ik op facebook een prachtig filmpje gemaakt
Read more.
Hondenfotografie… een echte kunst!!
Honden en fotografie zijn een mooie combinatie. Her en der worden in België en Nederland workshops georganiseerd hoe je jouw
Read more.
Honden en vuurwerk niet altijd een goede match…. Wat kunnen we doen?
Eind deze maand denkelijk terug vuurwerk. Een ware beproeving voor honden. Hierbij enkele tips om je hond hierbij te helpen. Dit
Read more.
Vers vlees voor honden… goed idee of toch maar niet?
Binnenkort ga ik naar een tweedaags seminarie over hondenvoeding. Het is een domein waar ik veel interesse voor heb maar
Read more.
If Humans Acted Like Dogs
“Wat als…” is ook bij ons de naam van een komisch tv programma.  Onderstaand Amerikaans filmpje beantwoorde de vraag: Wat
Read more.
Hondencommercials zijn hot!
Honden en zeker pups zijn altijd een dankbaar onderwerp geweest voor reclamemakers. Ik denk dat iedereen zich wel de labrador
Read more.
Ontroerend en zo waar ….!
Sommige mensen in mijn omgeving vragen zich af waarom iemand een hond neemt. (laat staan twee). Als je het rationeel
Read more.
Roadtrip met hond!
Bella is een 9-jarige labrador met drie poten. Het dier heeft al een hele tijd longkanker en is stervende. De
Read more.
Roofvogels… de honds partner in crime!
Gisteren ben ik met mijn gezin  naar Pari Daizia geweest en volop genoten van de beestjes. We hebben de roofvogelshow bezocht ..
Read more.
Over welke eigenschappen moet je als hondentrainer beschikken ?
Verleden week was ik aan het wandelen in het Hallerbos met mijn honden en voelde me best wel trots. Juna
Read more.
Met Olly naar een workshop detectie!
Vandaag, 21/08 deed ik mee aan een workshop detectie. Detectie is niet meer dan een bepaalde geur kunnen onderscheiden van
Read more.
Grappig… echt grappig!
Op sommige momenten neem je een foto van je hond  en alles zit mee: de belichting, de blik van de
Read more.
Kennel met 160 honden… wat????
Een aantal maanden geleden kwam  ik een artikel tegen van een brand waarbij 40 honden de dood vonden. Het ging
Read more.
Echte hondenmannen…. beetje bizar!
Sommige mensen gaan wel heel ver in hun liefde voor honden. Zo ver dat ze zelf hond willen zijn. Met
Read more.
Jongeren helpen hond!
Ik weiger pertinent om video’s over hondenmishandeling te publiceren. Het web staat er vol van en vaak zijn ze heel
Read more.
Leuke trainingsvest bij Decatlon!
Soms kom ik  leuke hondenspulletjes tegen. Ik deel ze graag met jullie. Trainingsvesten kosten kleine fortuinen en het is mij
Read more.
Bestaan er agressieve hondenrassen?
Als hondencoach ben ik  ben ik lid van tal van Facebookgroepen. Onderstaand artikel trok mijn aandacht. Als hondencoach krijg ik
Read more.
Welke hond ben jij?
Recent een leuke app ontdekt, “Fetch!”. Het is de Shazan voor de hondenliefhebbers. Beeld je  het volgende even in: je
Read more.
Ongelooflijke Frisbee Video!
Deze video dateert al van 2014 maar wat deze honden kunnen blijft verbluffend. De snelheid, de finesse, de kracht,…blijven me
Read more.
Wat je moet weten over teken…
Honden en Teken Een van de voordelen van het schrijven van een blog is dat je soms verplicht bent je
Read more.
Mijn Favoriete hondenvideo’s…Super Retriever Series!
In deze video-blog leg ik uit waarom ik zo een fan ben van de Super – Retriever – Series. Daarna
Read more.
Ben Weyts… een held!
België krijgt een echte dierenpolitie. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft bekendgemaakt dat de Dienst Dierenwelzijn uitgebreid wordt
Read more.
Conditietraining voor je hond… hoe begin je eraan?
lopen met je hond… Als je beslist om te gaan lopen met je hond te is het belangrijk te beseffen
Read more.
Foto van de week!
Hans De Greve is één van de nieuwste cursisten van puppyopvoeden.be. Hij was zo vriendelijk mij een aantal prachtige foto’s
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Top