You are here
Home > Opvoeding > Over welke eigenschappen moet je als hondentrainer beschikken ?

Over welke eigenschappen moet je als hondentrainer beschikken ?

Verleden week was ik aan het wandelen in het Hallerbos met mijn honden en voelde me best wel trots. Juna was al langer een leuke, stabiele hond  en de laatste maanden is Olly zich aan het ontpoppen tot een stabiele viervoeter. De weg dat ik samen met Olly heb afgelegd, was stukken moeilijker dan met Juna. Met deze laatste ging alles vanzelf maar met Olly heb ik echt alles uit de kast moeten halen.

Olly is een hond  uit een pure werklijn en dat heb ik onderschat. Terwijl bij Juna zelfcontrole en rust in het pakket zaten was dit bij Olly een optie die er niet standaard in zat J Olly heeft me als hondencoach weer met mijn voeten op de grond gezet. Vroeger zou ik gedacht hebben dat elke jonge hond, waar de geleider mindere controle over heeft, het gevolg is van een ‘slecht’ management van de eigenaar. Nu weet ik wel beter.
Enkel dagen geleden was ik met Olly bij een professionele jachthondentrainer en die bevestigde me wat ik al lang dacht. Olly is echt een geboren jachthond die zeer intens plezier haalt uit alles wat jachtgerelateerd is. Hij bezit een enorm grote dosis moed en drift. Het zijn net die twee laatste eigenschappen  die hem als salonhond net iets minder geschikt maken. Maar ja, moeilijk gaat ook.

Wat heeft er nu voor gezorgd dat het trainingsproces goed is verlopen en hoe zorg ik ervoor dat we “on-track” blijven m.a.w wat zijn de succesfactoren voor een goede hondentraining en wat zijn de valkuilen.

 

  1. First things first

Vooraleer je maar kan denken aan trainen moet je je eerst de vraag stellen of je hond zich mentaal en fysiek ok voelt. Er is een moment geweest dat ik merkte dat Olly zich niet goed voelde door het feit dat ik er niet was. Toen ik ’s avond thuis kwam, was Olly bekaf want hij had veel te weinig geslapen. Hij had de hele dag zitten stressen door mijn afwezigheid. Op dat moment trainen zou gegarandeerd hebben geleid tot mislukking en frustratie.

 

  1. Tools

Je hebt het juiste gerief nodig en dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Als je jachttraining doet heb je een lange lijn, balletjes, dummies,… nodig.  Wat je steeds nodig hebt zijn topbeloningen in de vorm van spel en voeding. Met voeding bedoel ik lekkere stukjes worst en geen droog, hard spul. Anderzijds heb je de figuurlijke tools nodig, nl de know-how om een training succesvol te maken. Voor dat laatste heb je ervaring nodig of een coach die die ervaring heeft. Ikzelf train veel alleen maar spreek regelmatig af met andere trainers die me dan tips en tricks geven.

  1. Hou het kort

Maandenlang ben ik niet in staat geweest om een training te doen die langer dan 5 minuten duurde. Ik zag dat Olly een enorme drive had om te werken, maar na 5 minuten was de minste geur voldoende om hem compleet uit zijn concentratie te halen.  Tijd lost veel op en tijd zorgt ervoor dat je hond zich steeds langer kan concentreren. Geef je hond die tijd. Op dit punt ben ik vaak in de fout gegaan. Snel nog even een oefening proberen terwijl ik eigenlijk al wist dat de hond al lang niet meer geconcentreerd was. Gevolg een gefrustreerd en bij wijlen soms boos baasje.

 

  1. Vind de juiste balans tussen de rust, training en ontspanning.

Een hond heeft rust nodig, veel rust. Een jonge hond heeft zeker 15  u slaap per dag nodig. Die rust is nodig voor het herstel van het lichaam maar ook voor de verwerking van prikkels zoals trainingen. Indien je hond  de prikkels niet kan verwerken zal uw hond zijn emmertje te snel overlopen.

Daarnaast moet de riem er soms ook af. Ik las in een interview met één van de beste jachthondentrainers ter wereld, dat hij tijdens het jachtseizoen zijn honden “atleten” noemde, maar dat ze na het jachtseizoen weer “gewoon” hond werden. Een periode waarin van de honden niets verwacht werd.

 

  1. Uw hond geeft het tempo aan.

Hondentraining is een marathon geen sprint. Olly staat wat gehoorzaamheid betreft op anderhalf jaar waar Juna stond op 8 maanden. Maar wat maakt het uit. Elke hond zijn leercurve is anders. Soms zijn de meest gedreven honden de moeilijkst trainbare honden waar je veel geduld moet voor opbrengen. Aanvaard dat je hond tijd nodig heeft, soms heeeeeel veel tijd.:-)

  1. Bouw een training op.

Stel dat je je hond wilt leren “los” volgen, dan leer je dat eerst binnenshuis aan, daarna oefen je dat op het terras, vervolgens op het gras en daarna op een rustige plaats tijdens een wandeling. Uiteindelijk zal je je hond leren volgen tijdens een wandeling met andere honden. Veel mensen gaan hier in de fout. Ze gaan er ten onrechte van uit dat wanneer hun hond thuis iets kan, dat hij of zij dat ook zal kunnen op een andere plaats.

  1. Herhaling, herhaling, herhaling…

Steeds dezelfde oefeningen doen zal leiden tot automatismen.  Dit is een proces van jaren. Vaak hebben mensen de verkeerde indruk dat een hond trainen een aantal maanden duurt en daarna stopt. Integendeel, het is een jarenlang proces waarin automatismen worden gecreëerd.

 

  1. Focus op de goede zaken !

Focus op de goede zaken en niet altijd op de zaken die minder gaan. Elke mens heeft zijn talenten en zijn tekortkomingen. Wel bij honden is dit net hetzelfde. Naar mijn persoonlijke mening is het veel boeiender je hond te leren beter, sneller,… worden in de dingen waarin hij goed is, eerder dan continu te proberen zijn mindere kanten te verbeteren.

Categorieën

Meer artikels

Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Top