You are here
Home > gezondheid > Wat je moet weten over teken…

Wat je moet weten over teken…

Honden en Teken

Een van de voordelen van het schrijven van een blog is dat je soms verplicht bent je te verdiepen in een bepaald onderwerp. Over teken maak ik me al langer zorgen. Iedereen met wie ik spreek klaagt steen en been over teken en dit is echt geen understatement. Verleden week liep ik anderhalf uur door de bos samen met mijn vriendin en bij terugkomst hebben we zeker 10 teken van Juna en Olly moeten halen. De zachte winter van dit jaar heeft onze bossen overspoeld met teken. Het verbaast me nog steeds dat veel mensen niet weten hoe een teek eruit ziet. Dit komt omdat veel mensen denken dat een teek een grote bloedzuiger is en niet het kleine spinnetje waar je zo overheen kijkt. Dus de mensen die niet weten hoe een teek eruit ziet, kijken best even naar onderstaande video’s.

 Ik heb even research gedaan omdat ik met enkele onbeantwoorde vragen zat.

Waarom is een tekenbeet gevaarlijk?

Teken kunnen gastheer zijn van verschillende ziekteverwekkers. Een gevaarlijke is de borrelia burgdorferi: de bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken. Het is algemeen bekend dat mensen deze ziekte kunnen krijgen, maar ook honden, katten en paarden kunnen besmet raken. Borreliose is een serieuze en lastig te behandelen aandoening. Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Wat is de ziekte van Lyme en wat zijn de symptomen?

De ziekte van Lyme is een chronische infectie ziekte die mensen vaak jaren in de greep houdt. Als je de “ziekte van Lyme” even intypt op google en je kijkt naar de getuigenissen dan besef je dat dit een verschrikkelijke ziekte is.

De ziekte van Lyme manifesteert zich bij iedereen op een andere manier. Kijk even  naar onderstaande video:

Hoeveel teken zijn besmet met Borreliose?

Natuurlijk is dit een beetje koffiedik kijken  maar ik was toch verbaasd over de schattingen. Er wordt aangewezen dat tussen de 10% en 25% van de teken in België besmet zijn. De fabel dat dus enkel de teken in Frankrijk besmet zijn is dus compleet incorrect.

Indien een besmette teek mij bijt zal ik dan onmiddellijk de ziekte van Lyme ontwikkelen?

Gelukkig is het antwoord “neen”. De borreliose bacterie bevindt zich in de maag van de teek waar het  in een soort van coma-toestand leeft. De bacterie wordt geactiveerd indien een teek een bloedmaaltijd neemt. Om een mens te besmetten moet een teek een hele tijd (24 – 36uur) vastgehecht zijn.  De besmetting gebeurt door volgend proces: de bacterie wordt geactiveerd door bloed in de maag, eens geactiveerd komt het vanuit de maag terecht in de speekselklieren. Omdat er zoveel mogelijk bloed moet worden gezogen moet er plaats gemaakt worden. De teek zal hierdoor overtollig speeksel dumpen  door te braken. Hier ontstaat dus het besmettingsgevaar.

Hoe verwijder ik een teek?

Op facebook zie je de meest bizarre technieken voorbij komen. De meest gemakkelijke manier is de teek gewoon verwijderen met een pincet. Omdat we absoluut willen vermijden dat een teek braakt, dienen we dus omzichtig te werk te gaan en vermijden we het  gebruik van chemicaliën  zoals  alcohol, bruine zeep of andere detergenten om te teek te verwijderen. Indien er bepaalde delen van de teken zouden achterblijven laat u die best zitten.  Bij de poging om deze delen te verwijderen worden meestal lelijke littekens gemaakt. (ontsmetten mag)

Onderstaande video toont hoe u dit best doet.

Dien ik na een tekenbeet onmiddellijk antibiotica toe?

Als de ziekte van Lyme niet op tijd ontdekt en behandeld wordt, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. De meeste van die verschijnselen zijn omkeerbaar als u ze laat behandelen. Alleen de gewrichtsklachten kunnen van blijvende aard zijn, zelfs na behandeling. Hoe langer u wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren.

Een klein rood plekje (minder dan 5 cm) op de plaats van de tekenbeet is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme.

-ziekte-van-lyme
Indien de beet na een paar dagen nog niet genezen is of pijnlijk aanvoelt, raadpleegt u het best uw huisarts. Dit kan wijzen op een lokale infectie (door andere bacteriën).
Indien na enkele dagen een rode, ringvormige uitslag (Erythema migrans) verschijnt rond de tekenbeet die langzaam groter wordt, moet u zo snel mogelijk uw huisarts raadplegen. Zo’n ring is typerend voor de ziekte van Lyme. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een tweetal maanden goed in de gaten te houden.
Het is belangrijk dat u dan zo snel mogelijk start met een antibioticakuur (gedurende 14 dagen). 

 

Hoe kan ik mijn honden preventief behandelen tegen de ziekte van Lyme?

Het wordt nog niet zo vaak gedaan maar als je weet dat je hond echt gevoelig is voor teken. ( de ene hond is gevoeliger dan de andere hond) dan kan je overwegen je hond in te enten tegen de ziekte van Lyme.  Vraag uw dierenarts om advies.

Bijkomend kan u gebruik maken van een tekenwerend middel. De meeste gekende zijn de pipetten waarbij u een vloeistof spuit in de nek van uw hond ( werkzame stoffen Imidaclopride en Permethrine). Het bekendste merk is advantix van Bayer.  Een andere mogelijkheid die ik momenteel gebruik is Bravecto. Bravecto kan je oraal toedienen (mengen in voeding) en beschermt je hond 3 maanden tegen teken. Een andere optie is een tekenband, de meest bekende is Seresto. Het positieve aan de Seresto-band is dat teken sterven indien ze in contact komen met de vacht van de hond. Bij de andere producten moet de teek eerst bijten.

Als je mij vraagt welk middel het best werkt dan kan ik zeggen dat ze allemaal goed werken Echter stel ik mij soms wel vragen over de neveneffecten. Want hoe je het ook draait of keert het zijn toch allemaal toxische stoffen die we toedienen. Als je de bijsluiter leest dan weet je genoeg. Echter kan men stellen dat de pro’s groter zijn dan de contra’s.

Zijn er andere, natuurlijke middelen die werken tegen teken?

Een spray met etherische oliën kan helpen als geurscherm voordat je met je hond de natuur ingaat.

Doe in een plantenspuit 1 liter lauw warm water en de volgende etherische oliën:
10 druppels theeboom
10 druppels eucalyptus
10 druppels lavendel
5 druppels citroengras

Je kunt ook een emulagator toevoegen om de oliën beter te laten mengen. Ik heb dit persoonlijk getest en ik zag dat ik veel minder teken moest verwijderen van Juna en Olly dan voorheen (een echte aanrader!!). Ik spuit ook steeds wat op mezelf want ik vind dat het goedje heerlijk ruikt.

 

Categorieën

Meer artikels

Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Top