You are here
Home > gezondheid > Conditietraining voor je hond… hoe begin je eraan?

Conditietraining voor je hond… hoe begin je eraan?

lopen met je hond…

Als je beslist om te gaan lopen met je hond te is het belangrijk te beseffen dat ook honden conditioneel moeten getraind worden. Als je hond gewoon is om elke dag 10 min te wandelen dan ga jij zijn conditie moeten opbouwen als je hem wilt meenemen op lange looptochten.

Net zoals bij de mens is het beter om elke dag een beetje te trainen en zo op te bouwen dan onmiddellijk alle registers open te gooien.

Bron:  overgenomen Boek: “De Labrador Retriever” door Kees der Weduwe, inspanningsfysioloog

 

Geleidelijk toenemende belasting

Als de belasting niet geleidelijk wordt opgevoerd, blijft het beoogde resultaat uit. Een labrador die elke dag 20 minuten naast de fiets loopt, zal in de problemen komen wanneer hij ineens 40 minuten moet meedraven.


Dat wat je traint, verbetert

Heel simpel gezegd betekent dit dat een labrador die aan de fiets loopt, door een verbetering van zijn conditie, beter zal gaan lopen. Maar het is niet zo dat deze hond nu ook beter zal zwemmen (andere beweging), hoger zal springen (kracht), of sneller zal sprinten (snelheid).


Als je stopt, ga je terug naar af

Helaas is het zo dat, als we stoppen met lopen, de opgebouwde conditie weer teruggaat naar af. Alle trainingswinst verdwijnt. Dit wordt reversibiliteit genoemd. Als een hond een periode ziek is, geblesseerd is, zal zijn conditie een enorme terugval krijgen. Een veel gemaakte fout is dan, om te hard van stapel te lopen wanneer de training weer hervat kan worden. Er is weer tijd nodig om de conditie op te bouwen naar het oude niveau. Hetzelfde geldt ook na een vakantieperiode als er niet getraind is. Er zal weer gestart moeten worden met het begin van het trainingsschema.

Goed is goed genoeg

Als de labrador na vele maanden training maar liefst een uur kan lopen, vergt het veel extra training om nóg verder te komen. Hoe beter de hond is getraind, des te moeilijker is het om nog vooruitgang te boeken. Daarom geldt: “goed is goed genoeg”, want de kans op blessures neemt bij zeer veel trainingsarbeid toe. Te veel is niet goed, doe alles met mate.

De aard van de training

De aangewezen methode om de conditie van de hond te verbeteren is je hond te laten draven. Een ontspannen draf is te herkennen aan een gelijkmatige beweging, de hond is in balans. Galopperen is uit den boze. Dit zie je vaak gebeuren als mensen de hond even willen afjakkeren vóór het eten of vóór een bezoek van de buren. Voor jonge honden is dit helemaal niet aan te raden, omdat hun bot- en spierstelsel nog volop in ontwikkeling is en dus zeer kwetsbaar is. Ons doel is tenslotte een goed getrainde hond met een stabiele voor- en achterhand en zonder gewrichtsproblemen.

Je kan opteren om te gaan lopen met je hond. Een andere optie is steppen of fietsen.  Persoonlijk vind ik steppen veiliger voor zowel hond als begeleider. Indien je toch overweegt om te gaan fietsen met de hond neem dan zeker de tijd hem dit aan te leren. Schaf hiervoor ook het juiste materiaal aan.fietshouder voor hondenriem

Trainingsschema – jonge hond

 Dit schema begint pas op één jaar. Het is zinloos en ronduit gevaarlijk conditietraining te doen met een hond jonger dan één jaar. Ik kan dit niet genoeg benadrukken!

Pups worden geboren met een kraakbeenskelet. Gedurende de eerste twee levensjaren gaat de hond door een proces van verbening (ossificatie) waarbij het kraakbeen wordt omgezet naar volwaardig bot. Overbelasting zal dit proces verstoren waardoor blijvende letsels een mogelijk gevolg kunnen zijn.

trainingsschema jonge hond

 

 

 

 

Het is niet verstandig om voor een jonge hond het aantal minuten op te voeren. Wacht daarmee tot de hond twee jaar oud is. Om de conditie op peil te houden, kan het onderhoudsschema voor jonge honden worden gevolgd. Na een paar maanden zal gemerkt worden dat de looptraining naast de fiets er gewoon bij hoort, net als de dagelijkse wandeling.

Rustdagen zijn even belangrijk voor de conditie als trainingsdagen. Juist door te rusten en te herstellen, gaat de prestatie vooruit. Daarom is het “goed herstellen” zo ontzettend belangrijk. De trainingen mogen dus niet te dicht op elkaar zitten, want dan raakt de hond uitgeput. We spreken dan van een overbelaste hond. Vermoeidheid, stijfheid, veel behoefte aan slaap, lamlendigheid enzovoort, steken dan de kop op

 

onderhouddschema jonge hond

 

 

Trainingsschema – volwassen hond

 

trainingschema oudere hond

 

 

 

 

 

Trainingstips

  1. Geef hem geen eten gedurende drie uur vóór en één uur na de training.
  2. Controleer de voetzolen op scheurtjes, glassplinters of doornen, vóór en na de training. Zit er een scheurtje in de voetzool of mankt de hond om een andere reden: stoppen!
  3. Kies een rustige trainingsroute, zodat hond en baas zo ontspannen mogelijk kunnen fietsen / lopen /steppen.
  4. Kies een zachte ondergrond als dit mogelijk is (bosgrond, gras). Vooral bij jonge honden is voorzichtigheid geboden bij het lopen op asfalt.
  5. Train niet bij temperaturen boven de 20 graden of bij hoge luchtvochtigheid, dus voorzichtig in de zomer. Bij lagere temperaturen kun je prima aan de slag, ook al regent het.
  6. Laat de hond na de training in de kennel, bench of mand lekker uitrusten.
  7. Op rustdagen is het goed om de hond te laten zwemmen. Het ontspant de spieren en zorgt voor een sneller herstel van de laatste training. Dit geldt natuurlijk niet in de winter. De temperatuur van het water moet wel aangenaam zijn (mei tot november).
  8. laat de hond tien minuten na de training proper water drinken.

 

Categorieën

Meer artikels

Test je hond op verlatingsangst
Als puppycoach heb ik ervaren dat veel mensen niet weten wat hun pup of  hond doet indien ze overdag uit
Read more.
Hond vergiftigd door berkenboom
Deze week op facebook een geval gelezen van hondenvergiftiging door Berken.  Berkenbloemen ( die staafjes) bevatten xylitol. Ongevaarlijk voor mensen
Read more.
Olly is één jaar! Hip Hip Hoera
Olly is recent één jaar geworden. Vele klanten van puppyopvoeden.be vroegen me hoe Olly er vandaag uitziet. Hierbij enkele mooie
Read more.
Top